Kirja

Evoluutiouskon ihmemaassa

 

Tekijä: Matti Leisola
matti.leisola@datakirjatkustannus.fi Kieli:  suomi
Koko: 170 x 244 mm (B5)
Sivuja: 269
72 mustavalkokuvaa
Kovakantinen, sidottu
ISBN: 978-951-98558-7-5
2. painos 4/2014
Kustantaja: Datakirjat

Hinta: 25,00 €


Evoluutiouskon ihmemaassa


Matti Leisola

Professori Matti Leisola on kirjoittanut merkittävän kirjan, joka vie lukijan jännittävälle elämäntyön mittaiselle matkalle tieteen viidakkoon. Perinteinen käsitys tiedon ja uskomusten jyrkästä jaosta rapisee tällä safarilla, jolla pelot, valtaklikit, raha, maine, maailmankatsomukset ja elämäntavat ohjaavat ihmisiä enemmän kuin rehellinen totuuden etsintä.Tieteen valtavirran lukkoon lyötyjen käsitysten arviointi edellyttää laaja-alaista näkemystä ja valmiutta asettaa itsensä ankaran kritiikin kohteeksi. Lukijalle tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus kurkistaa tiedemaailman kulisseihin ja siellä vallitsevaan kulttuuriin. Mukaansatempaava kirja haastaa lukijan pohtimaan omaa maailmankuvaansa määrittäviä uskomuksia.
Kirjan ensimmäinen painos (11/2013) myytiin loppuun nopeasti. Toinen tarkistettu ja täydennetty painos ilmestyi huhtikuun alussa 2014.


Kirjan sisällöstä:

 • 1 Epäilykset heräävät
     Elämän synnyn arvoitus

  2 Naturalismin vallassa
     Fossiilien kertoma tarina

  3 Opiskelijat kuuntelevat
     Mutaatioiden mahdollisuudet

  4 Professorit kiinnostuvat
     Mikromuutoksista makromuutoksiin

  5 Rehtorit pelästyvät
     Luonnonvalinta uutta luovana voimana

  6 Kustantajat epäröivät
     Biologinen informaatio

  7 YLE varoo ja varoittaa
     Miten eläin rakennetaan?

  8 Kirkko mukautuu
     Miten fossiilin ikä määritetään?

 • 9 Skeptikot hermostuvat
     Skeptikko arvioi lukion biologian
     evoluutio-opetusta

  10 Darvinistit pelottelevat
      Roska-DNA:n tarina

  11 Kollegat keskustelevat
      Evoluutiokokeet bakteereilla

  12 Mekanismit eivät toimi
      Miten proteiini voidaan muokata?

  13 Kuilu syvenee
      Uudet evoluutiohypoteesit

  14 Tieteen reviirille
      Voiko design olla tiedettä?

  15 Alkemiaa, astrologiaa ja litteä Maa
      Litteän Maan myytti

   


Lukijoiden arvioita professori Leisolan kirjasta

Kohtaan Leisolan kirjassa samankaltaisen dualismin, joka muusikkojen keskuudessa on hyvin tuttua: Osa kieltää syvällisen, musiikin kautta välittyvän informaation läsnäolon. Toiset tajuavat koodatun informaation välittymisen ääniaaltoina. Ilman informaatiota musiikkikin olisi pelkkää melua tai sattumanvaraista äänentuottoa.
Ralf Gothóni, professori, pianotaiteilija

Matti Leisolan ura ja tämä teos ovat rohkaiseva esimerkki siitä, että luonnontiede saa puhua vapaasti sille, joka hyväksyy todellisuuden niin kuin se on. Kirja haastaa arvioimaan, mitä evoluutiohistoriassa on oikeasti pystytty verifioimaan ja mikä on jo valitun uskomuksen todistelua.
Reino Kalmari, kemian diplomi-insinööri

Matti Leisola on ravistellut tiedeyhteisön suvaitsevaisuuden rajoja darvinismin kritiikillään pian neljän vuosikymmenen ajan. Ansioituneen tutkijan ja tieteen toisinajattelijan teos osoittaa asenteiden tiukentuneen. Mukaansatempaava kirja haastaa lukijan pohtimaan omaa maailmankuvaansa määrittäviä uskomuksia.
Leena Laitinen, päätoimittaja, diplomi-insinööri

Naturalismin dogmeista vapautuneena tiedemiehenä professori Leisola pystyy tekemään johtopäätöksiä ilman ”virallisen opin” paineita.
Pertti Nieminen, arkkitehti

Pitkän tutkijakokemuksensa pohjalta Matti Leisola kiteyttää naturalistisen makroevoluutioteorian heikkoja kohtia, jotka panevat ajattelevan ihmisen etsimään mielekkäämpää vaihtoehtoa.
Tapio Puolimatka, professori

Aloitin enkä malttanut lopettaa. Professori Leisola on joutunut toteamaan, että keskustelu biologisen informaation alkuperästä ei ole saanut tiedeyhteisöltä vastakaikua. Tämä pitkään jatkunut tilanne avautuu kiinnostavalla tavalla kirjan tapahtumien kautta.
Kimmo Pälikkö, tietokirjailija, kuvataiteilija MAT

Professori Leisola on kirjoittanut merkittävän kirjan. Tieteen valtavirran käsitysten arviointi edellyttää laaja-alaista näkemystä ja valmiutta asettaa itsensä ankaran kritiikin kohteeksi. Lukijalle tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus kurkistaa tiedemaailman kulisseihin ja siellä vallitsevaan kulttuuriin.
Pekka Reinikainen, lääketieteen lisensiaatti

Matti Leisolan elämäkertateos tuo hienosti rakkaudella esiin sen tardeman, mihin moni on vaipunut. Mutta ennen kaikkea se myös herättelee syvällisellä tiedollaan havahtumaan unesta todellisuuteen. Toivon kirjan saavan nukkuvia hereille ja valmistavan heissä maaperää iankaikkiselle ilosanomalle.
Markku Särelä, pastori, TT h.c.

Kirja vie lukijan jännittävälle elämäntyön mittaiselle matkalle tieteen viidakkoon. Perinteinen naiivi käsitys tiedon ja uskomusten jyrkästä jaosta rapisee tällä safarilla, jolla pelot, valtaklikit, raha, maine, maailmankatsomukset ja elämäntavat ohjaavat ihmisiä enemmän kuin rehellinen totuuden etsintä.
Petteri Välimäki, fyysikko